ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-WORKSHOP

Καλώς ήλθατε στο φτωχό μου εργαστήριο…

Όπως θα έχετε μάλλον καταλάβει, κατασκευάζω μαχαίρια με την κλασσική μέθοδο της αποκοπής του μετάλλου στα πρότυπα του μεγάλου Αμερικανού κατασκευαστή R. W. “Bob” Loveless.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα όταν εγώ άρχισα να κατασκευάζω μαχαίρια, δεν υπήρχε κάποιος στον οποίο να απευθυνθώ για να πάρω μια γνώμη ή μια συμβουλή. Έτσι, ο μεγάλος μου δάσκαλος ήταν το διαδύκτιο απ’ όπου πρέπει να έχω τυπώσει εκατοντάδες σελίδες.

Εκτός από το διαδύκτιο, η «Βίβλος» «Πώς να φτιάξετε μαχαίρια» των R.W. Loveless και R. Barney, «πώς να φτιάξετε ένα σουγιά» των Clay, Centofante και Lake, «Κατασκευή μαχαιριού βήμα προς βήμα» από το David Boye και μερικά άλλα βιβλία που βρήκα σε διάφορες χώρες και σε διάφορες γλώσσες.

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο από αυτά που δεν γράφονται στα βιβλία, γιατί οι ερωτήσεις εμφανίζονται κάθε δευτερόλεπτο την ώρα που ξεκινάει κάποιος να κάνει ένα μαχαίρι.

Πιστεύω σε αυτό που πολλοί συλλέκτες και κατασκευαστές μαχαιριών λένε: «Η τελική κατεργασία και το φινίρισμα είναι που ξεχωρίζει πραγματικά τους άντρες από τα αγόρια».

Γ’ αυτό προσπαθώ να δώσω πάντα την καλύτερη δυνατή ποιότητα στα μαχαίρια μου.

Τα μαχαίρια που κατασκευάζω είναι κυρίως κυνηγετικά μαχαίρια ή μαχαίρια γενικής χρήσης, (θαυμάζω κυρίως το στυλ των R. W. Loveless, Johnson, Kressler, Kommer, Ron Lake,Rob Brown, D´Holder, Dunn, Dean, Hoel, Matsuno, Velarde, Embretsen, Pachi και άλλων) με ατσάλια ATS34, 440C, D2, 154CM, RWL34, W14116 με προμήθειες από όλο το κόσμο ενώ όλες οι εργασίες κατασκευής γίνονται από μένα στο εργαστήριό μου.

Για λαβές δουλεύω συνήθως με φυσικά υλικά με μοναδική ομορφιά όπως desert ironwood, κέρατο ελαφιού, μαμούθ, κέρατο βούβαλων, σφένδαμο, ελεφαντόδοντο, thuja, αλλά εάν σας αρέσει κάτι άλλο που μπορώ να βρώ, κανένα πρόβλημα.

Άρχισα το εργαστήριό μου μόνο με ένα εργαλείο Dremel, μερικές λίμες και πολλά γυαλόχαρτα.

Και έπειτα άρχισα να προσθέτω διαφορα πράγματα ως εξής:

Ένα γωνιακό τριβείο – κόφτη που τον χησιμοποιώ σπάνια και μόνο για χοντροδουλειές (πάρα πολύ θορυβώδες)

Ένα τριβείο με ιμάντα και αυτοκόλλητο δίσκο που ήμουν πολύ τυχερός να βρώ σε ένα τοπικό κατάστημα,

Ένα κάθετο τρυπάνι που χρησιμοποιώ επίσης κάποιες φορές για ελάφρές εργασίες φρεζαρίσματος αν και δυαλύεται αν παραζοριστεί,

Ένα τριβείο για τις λάμες με ιμάντα 5 Χ 180 τον οποίο έφερα από την Ιταλία (!!!)

Και τέλος μια πριονοκορδέλλα μετάλλων την οποία χρησιμοποιώ επίσης για τα ξύλα και τα κέρατα.

Πολλές μάσκες σκόνης, λάδια, ταινίες και διάφορα άλλα μικροεργαλεία.

Η θερμική επεξεργασία γίνεται από μένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε ατσαλιού, με έναν κλίβανο που είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη θερμοκρασία και χρόνο παραμονής.

Η σήμανση κάθε μαχαιριού με το σήμα του εργαστηρίου μου γίνεται με ηλεκτροχημική διάβρωση ή οποία δεν επιρρεάζει καθόλου το μέταλλο και σχεδόν πάντα στην αριστερή πλευρά του μαχαιριού (όπως το κοιτάμε τη λάμα από τη λαβή).

Η θήκες γίνονται επίσης από μένα εξ’ ολοκλήρου στο χέρι με τα καλύτερα δέρματα της αγοράς (κρουπόν) και η ραφή γίνεται πάλι στο χέρι αφού τρυπήσω το κολλημένο δέρμα με το Dremel με ειδική κλωστή περασμένη με κερί. Κάθε θήκη είναι ειδικά φτιαγμένη για ένα συγκεκριμένο μαχαίρι και μόνο, ενώ όλες έχουν τον αριθμό εργαστηρίου του μαχαιριού και την υπογραφή μου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *